EN |  FR |  DE
 

Statement

 

baconkettle0
( unknown )



My Blog

Totul despre diversificarea la bebeluşi  
by   baconkettle0

Din momentul în care a venit pe lume, bebeluşul trebuie să fie hrănit doar cu lapte matern, deoarece sănătatea lui va fi de neclintit, datorită anticorpilor conţinuţi de acesta. În cazuri excepţionale, bebeluşul va fi hrănit cu lapte praf de cea mai bună calitate.
După o anumită perioadă, poţi începe diversificarea bebeluşului, treptat. Dar nu uita că alăptarea cu lapte matern e cea mai importantă şi trebuie să continue o perioadă cât mai lungă. Cu cât copilul consumă mai mult lapte matern, cu atât va fi mai sănătos.
Cum putem defini diversificarea la bebeluşi
Diversificarea este perioada ce presupune introducerea treptată în meniul bebeluşului, a unor alimente solide, pregătite sub diverse forme. Trebuie menţionat faptul că există alimente sau mâncăruri benefice micuţilor, dar şi mâncăruri ce nu ar trebui să facă parte, deocamdată, din meniul acestora.
Momentul începerii diversificării la bebeluşi
Medicii specialişti recomandă începerea diversificării bebeluşilor după 6 luni de la naştere, iar până în acel moment, micuţii să fie alăptaţi exclusiv la sân, dacă se poate.
Se pare că unii părinţi încep procesul de diversificare chiar mai devreme de şase luni, iar alţii, chiar mai târziu de şase luni, datorită nesiguranţei.
Dar e bine de ştiut că bebeluşii până la 4-6 luni nu au capacitatea de a înghiţi alimente solide, motiv pentru care se recomandă diversificarea din luna a patra, chiar, dar nu mai devreme.
Iată cum îţi poţi da seama că bebele e pregătit pentru diversificare a meniului
Bebele îţi transmite primele semnale că deja e pregătit pentru a mânca alimente solide. Acestea sunt reprezentate de:
 Poate sta în fund, fără probleme. Trebuie să fie capabil să stea drept, pentru a putea înghiţi bine, hrana;
 Îşi poate controla capul, cu uşurinţă, lucru ce garantează că micuţul poate înghiţi alimentele solide;
 Ia în greutate. De exemplu, dacă micuţul a atins o greutate dublă faţă de momentul în care l-ai adus pe lume şi are cel puţin 4 luni, este un semn bun că ar fi pregătit pentru începerea diversificării;
 Curiozitatea faţă de mâncare. Începe să te urmărească atunci când mănânci, încearcă să îţi ia mâncarea din mână şi îşi deschide guriţa, atunci când îi dai, înseamnă că e pregătit pentru diversificare.
Diversificarea meniului bebeluşului
Fiecare bebe e diferit, astfel că, cel mai bine ar fi să discuţi cu medicul specialist, în ceea ce priveşte administrarea alimentelor solide, acestuia.
Unii părinţi încep să le dea pruncilor, piure simplu, fără zahăr sau sare, ca de exemplu: piure de morcov, de mere, de dovleac, de banane, piersici, etc., folosind o linguriţă moale, specială, pentru a nu răni gingiile acestora.
Fiecare bebeluş are preferinţele sale alimentare. Astfel, bebele trece de la mâncăruri pasate la cele zdrobite şi în final, la bucăţele de mâncare.
Alimentele de evitat pentru bebeluşi, cel puţin până la un an de zile:
• Sarmale;
• Cartofi prăjiţi;
• Musaca;
• Miere;
• Citrice/fructe acide: lămâi, portocale;

• Mure, zmeură;
• Struguri.
Diversificarea la patru luni
Pentru părinţii care încep diversificarea bebeluşilor la patru luni e bine să ştie că nu ar fi indicat să hrănească bebeluşul cu ouă, carne şi lactate, momentan. Este indicată începerea diversificării cu legume pasate şi nu cu fructe, pentru că bebeluşul va avea un apetit dezvoltat pentru mâncărurile dulci, evitând astfel, legumele.

 
  

Back